Jakie wkładki wybrać do butów?

Wkładki ortopedyczne dzielą się w zależności od swojego przeznaczenia(czyli co mają korygować) na kilka typów:

Wkładki supinujące bez pelot - Podnoszą łuki podłużne stóp. Wkładki przeznaczone dla pacjentow z płaskostopiem podłużnym. Płaskostopie podłużne tworzy się w wyniku nie wykształcenia łuków podłużnych przez słabe i niewydolne mięśnie krótkie stóp.
Wkładki supinujące na płaskostopie podłużne  Wkładki supinujące na płaskostopie podłużne

Wkładki supinujące z pelotami - Podnoszą łuki podłużne i poprzeczne stóp. Wkładki przeznaczone dla pacjentów z płaskostopiem podłużnym i poprzecznym. Często korzystają z nich osoby starsze, u których w skutek różnych dysfunkcji, urazów, lub chorób stóp (haluksy, metatarsalgia,niewydolne mięśnie) rozwinęło się płaskostopie poprzeczne
Wkładki supinujące na płaskostopie podłużne i poprzeczne   Wkładki supinujące na płaskostopie podłużne i poprzeczne

Peloty we wkładkach podnoszą, wysklepiają prawidłowo śródstopie. Stopy z wkładkami są węższe i mniej bolesne, mniej się męczą podczas wysiłku, chód jest lżejszy i szybszy.

Wkładki supinujące korytkowe - Przeznaczone do korekcji stóp płaskokoślawych, podnoszą łuki podłużne stóp. Wkladki posiadają sztywne, ranty obejmujące pięty. Zadaniem rantów jest zapobieganie, korekcja koślawości stóp i kolan. Pacjenci z koślawością ustawiają stopy w "X", czyli w kierunku do środka. Zadaniem rantów wkładek jest niedopuszczenie i ograniczenie deformowania się stóp.
Wkładki korytkowe korygyją stopy płasko-koślawe   Wkładki supinujące korytkowe

Wkładki korytkowe korygują stopy płasko-koślawe   Wkładki supinujące korytkowe 3/4

Wkładki supinujące pięty - Wkładki przeznaczone dla pacjentów z koślawymi stopami, w rejonie stawów stępu(kostek). Wkładki nie korygują płaskostopia. Supinują, podnoszą 5mm. po stronach przyśrodkowych pięty. Dając bardzo dobry efekt korekcji koślawości stępów i w konsekwencji całych nóg.
Wkładki korygują koślawość stóp  Wkładki supinujące tyłostopie

Wkładki odciążające żelowe, lub silikonowe

artykuł w przygotowaniu